Share
This Is Holland

This Is Holland

This Is Holland

museale attractie in bruisend Amsterdam Noord

 

De nieuwe museale attractie This Is Holland naast het Eye Filmmuseum en de A’DAM toren biedt een overzicht van verschillende bijzonderheden in Nederland. Het hoogtepunt is The Flight Experience, waarin je rakelings tijdens een panoramavlucht langs vele UNESCO must-sees van Nederland scheert. 

In het gebied waar vroeger Shell haar onderzoeksafdeling had, stonden eens 3 oliedrums waarvan er 2 in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Voor het ontwerp diende o.a. de geschiedenis van de plek als inspiratie voor de archetypische verschijning. Het gebouw trekt zich door haar ronde vorm terug van de omliggende architectonische zwaargewichten. Ze behoudt lucht en licht op het Overhoeksplein en continueert middels haar 6 meter hoge glazen zaagtand plint de ruimte van Tolhuistuin tot het Oeverpark.

Vanuit de onderliggende garage stijgen paddenstoel-kolommen tot aan de 2e verdieping, die als tafelconstructie fungeren t.b.v. het bovenliggende gebouw.

Dit gesloten volume heeft een 18 meter hoge gevel die zich ontplooit door het PVC membraan te spannen over aluminium kaders. De facetten reflecteren de lucht, waardoor het paviljoen een continue natuurlijke verandering ondergaat.

Het paviljoen beweegt zich op de achtergrond, maar is toch duidelijk aanwezig alsof ze er altijd al is geweest: ze is daarmee opvallend onopvallend.

 

 

Opdrachtgever: This Is Holland

Programma: museale attractie

Locatie: Overhoeksplein, Amsterdam

Architect: MOPET architecten

Interieurarchitect: Leisure Expert Group

Aannemer: JP van Eesteren

Gevelbouwer: Buitink Technology

Constructeur: Royal Haskoning

Jaar: 2014-2017

BVO: 2400 m2

Info