Share
Villa Prinsenbolwerk

Villa Prinsenbolwerk

 

Modern huis gevormd door geschiedenis.

 

MOPET architecten (Joep Mollink) Amsterdam, legde zichzelf duidelijke restricties op tijdens het ontwerpen van deze villa.

De villa moest gerealiseerd worden op een locatie met een rijke historie, op de plek van een voormalig schoolgebouw. Het Prinsenbolwerk was onderdeel van de vroegere fortificaties van Haarlem en werd in de 19e eeuw door Zocher getransformeerd in een landschappelijk park.

Het vooroorlogse schoolgebouw was gesloopt toen het kavel in Haarlem werd gekocht. Echter het basement met de entree van de woning voegt zich toch binnen de restanten van de oude fundamenten van de school om te voorkomen dat door de bouwwerkzaamheden mogelijke historische artefacten in de grond beschadigd kunnen raken. Door die ingreep is de gedraaide richting van  de school nog leesbaar in de plattegrond en in de dakvorm van het nieuwe huis.

Op de begane grond zijn de trap – die de richting van de oude school volgt – en de haard met elkaar gecombineerd tot een object. Het verbindt de woonkamer met de leefkeuken. Op de eerste verdieping bevinden zich de vertrekken van de ouders. De kinderen benutten op de 2e verdieping de hoogte onder de kap voor hun hoogslapers.

De historische context vroeg om een terughoudende aanpak; het beperken van middelen om een maximaal resultaat te bereiken. Grote puien aan de privé buitenruimten. Dichte vlakken, voorzien van perforaties voor privacy naar het park. Door gevels én dak te bekleden met gemêleerde gele keramische elementen ontstaat een sculpturaal en geabstraheerd volume dat qua kleur en schaal aansluit bij de naast gelegen monumentale witte en gele 19e eeuwse panden.

 

Winnaar Lieven de Key Penning 2016

 

Liven de Key penning

Opdrachtgever: particulier

Programma: woning

Locatie: Prinsenbolwerk, Haarlem

Architect: MOPET architecten, Joep Mollink

Aannemer: Aannemingsbedrijf ATB B.V.

Constructeur: Bouwhuis bouwtechniek BV

Landschapsarchitect: Copijn S. Rombout

Tuinontwerp: Groene Kikker

Fotograaf: Paul Kozlowski

Interieur fotograaf: Jeroen Musch

Jaar: 2016

Lieven de Key penning 2016 Gemeente Haarlem in ontvangst genomen.

 

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Info

  • Date : 10.10.2016